microbioma

El microbioma: el nostre segon genoma

L’estat del microbioma és clau a la salut del nostre sistema immunitari i pot tenir un paper determinant en un envelliment de millor qualitat

Clica aquí per implicar-te en aquesta causa

La recerca sobre el microbioma consisteix en estudiar els desequilibris en la composició i funció de la flora intestinal (microbioma), en relació amb la dieta i la seva influència en l’estat inflamatori crònic i en la fragilitat de la persona en general. L’objectiu: prevenir i millorar l’estat de salut de les persones a través d’intervencions nutricionals i canvis en la dieta.

“Un microbioma sa podria assegurar-nos un envelliment de més qualitat, amb menys fragilitat”.

Doctor Bonaventura Clotet, cap de la unitat del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i president de la Fundació Lluita contra la Sida.

El cos humà té uns 37 bilions de cèl·lules diferents, però d’aquestes, només un 10 % son cèl·lules humanes. La resta, pertanyen als gairebé 100 bilions de microbis que poden trobar-se en cada un de nosaltres.

Els centenars d’espècies microbianes amb qui compartim el nostre cos viuen (i moren) en diferents llocs de l’organisme: la superfície de la pell, la llengua, les fosses nasals, el coll… Però és als intestins on habiten majoritàriament formant tot un univers, en gran part desconegut, que els científics tot just estan començant a explorar gràcies als avenços tecnològics.

Més del 99 % de la “nostra” informació genètica és, en realitat, informació procedent d’aquesta comunitat de microbis, el nostre microbioma. I cada cop sembla més probable que aquest “segon genoma”, com se l’anomena de vegades, exerceix una gran influència en la nostra salut. Possiblement, una influència inclús més gran que la que exerceixen els gens que heretem dels nostres pares. Els gens heretats són més o menys fixos, invariables, en canvi, sembla ser que el segon genoma que aporta el microbioma pot ser remodelat i fins i tot regenerat.

La microbiota, la població bacteriana existent en el nostre organisme, juga un paper clau en diversos aspectes del nostre organisme. La salut humana i la microbiana resulten estar inextricablement vinculades. Els trastorns en el nostre ecosistema intern de microbis —una pèrdua de diversitat, per exemple, o la proliferació de l’espècie “equivocada”— ens poden predisposar a l’obesitat, a problemes metabòlics i a tota una sèrie de malalties cròniques, així com a algunes infeccions. 

Projecte de la Fundació Lluita Contra la Sida.

 

Ja hem acumulat !T’animem a implicar-te en aquesta causa amb una donació, de manera individual, col·lectiva o, simplement, compartint el nostre missatge.

Perquè Nadal és compartir.